Στην διεθνή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το νερό (EWM) που θα πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα από τις 29/7 έως τις 2/7 συμμετείχε το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ το οποιο εκπροσωπήθηκε από τον Μανώλη Μαστοράκη.
Την διοργάνωση της συνάντησης είχε το ίδρυμα Rosa luxemburg με την συνεργασία του συνδικάτου της Πορτογαλίας STAL. Στην συνάντηση του διήμερου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού από εκπροσώπους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Πορτογαλία σήμερα.
Επίσης είχαμε την δυνατότητα να εκφράσουμε τις δικές μας απόψεις αλλά και να μεταφέρουμε την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα πως το κίνημα και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα, αλλά και να συζητήσουμε τρόπους και δράσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πανευρωπαϊκό που θα πιέζει τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς φορείς προς την αντίθετη κατεύθυνση . στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ομιλία του ΣΕΚΕΣ αλλά και η συνέντευξη που μας ζητήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς συνάντησης.
Είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη του γράφοντος να συμμετέχουμε σε τέτοιες συναντήσεις και δράσεις που μόνο προωθητικά μπορούν να λειτουργήσουν για την υπεράσπιση του αγαθού αλλά είναι ακόμα σημαντικότερο να συμμετέχεις σε ένα διεθνές δίκτυο που παλεύει για τον ίδιο σκοπό.
Παρακάτω παραθέτουμε την Κεντρική τοποθέτηση του ΣΕΚΕΣ στην διεθνή συνάντηση στην Λισσαβόνα με το επόμενο ραντεβού να δίνεται για τον Οκτώβρη στο Βελιγράδι, το αυθεντικό κείμενο θα ανέβει στο site του European Water Movement
Στο περιθώριο της συνάντησης μας ζητήθηκε όπως και από άλλους συμμετέχοντες ολιγόλεπτη συνέντευξη να περιγράψουμε την κατάσταση ο καθένας για την χώρα του και σας τις παρουσιάζουμε
- Emmanouil Mastorakis (SEKES EYDAP) on the situation in Greece – English with subtitles in Portuguese
- Noreen Murphy (right2water Irish campaign) on the situation in Ireland – English with subtitles in Portuguese
- Thierry Uso (Eau Secours 34) on the situation in France – French with subtitles in Portuguese
- Renato di Nicola (Forum italiano dei movimenti per l’acqua) on the situation in Italy – Spanish
- Pau Ortinez (Aigua Es Vida) on the situation in Catalonia – Spanish
- Luis Babiano (AEOPAS) on the situation in Spain – Spanish
Καλημέρα σας
Μετά την συμμετοχή μας στο εναλλακτικό φόρουμ στην Βραζιλία και την εμπειρία που συγκεντρώσαμε εκεί προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να την μεταφέρουμε αλλά και να ενημερώσουμε το ελληνικό κοινό σχετικά με τα ζητήματα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων του νερού στην Λατινική Αμερική.
Προσπαθούμε να μεταφράζουμε άρθρα σχετικά με το θέμα όπως τον αγώνα που είναι σε εξέλιξη στην Petorca της Χιλής και προγραμματίζουμε στο άμεσο μέλλον να κάνουμε το ίδιο για την υπόλοιπη λατινική Αμερική αλλά και την Ευρώπη.
Ένα από τα πρώτα ζητήματα που προσπαθούμε να επιτύχουμε μετά την Βραζιλία είναι να κάνουμε τη ΕΥΔΑΠ μέλος των blue communities και για αυτό το λόγο επικοινωνήσαμε άμεσα με τον πρόεδρο της εταιρείας δίνοντας του όλη την πληροφορία για το θέμα. (και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια εξέλιξη προς το παρόν)
Ένα άλλο ζήτημα που επιδιώκαμε εδώ κι έξι χρόνια οι δημόσιες βρύσες για όλο τον κόσμο επιτέλους είναι πραγματικότητα. Η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε με τον δήμο της Αθήνας να κατασκευαστούν οι πρώτες δημόσιες βρύσες στο ιστορικό κέντρο και οι πληροφορίες μας λένε ότι σχεδιάζεται η περαιτέρω επέκταση της δράσης οπότε το θεωρούμε ως μια μεγάλη νίκη του κινήματος που εδώ και έξι χρόνια παλεύει για τους δημόσιους κρουνούς .
Παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε και κάνουμε δράσεις σε όλη την Αθήνα με ομιλίες για την αναγκαιότητα να παραμείνει το νερό σε δημόσια χέρια , και με αυτή την σκέψη δώσαμε συνέντευξη στον Andreas Bieler σχετικά με την μυστική Αθήνα στα δυτικά προάστια που στενάζει από τις αναγκαστικές διακοπές νερού , για τον αγώνα των εργαζόμενων απέναντι σε αυτό το ανάλγητο μέτρο που τους βρίσκει απέναντι κλπ.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό να πούμε ότι παρά τους ισχυρισμούς της διοίκησης που στα ΜΜΕ αναγνωρίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς τα ανάποδα και κόβει το νερό περίπου σε 70000 συμπολίτες μας το χρόνο ανακαλύπτοντας μάλιστα και ευφυολογήματα για να το δικαιολογήσει , όπως περιβαντολογικούς λόγους απίστευτο και όμως αληθινό.
Από αυτό το φθινόπωρο έχουμε αποφασίσει να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην καθολική προσβασιμότητα στο νερό για όλους και νομίζουμε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτό το ζήτημα με μια νέα οδηγία τα μέγιστα .
Συνεχίζουμε επίσης την καμπάνια μας που απαιτεί από την διοίκηση να σταματήσει να δίνει τα κέρδη της εταιρείας αποκλειστικά στους μετόχους και να επιστρέψει μέρος αυτών στην κοινωνία μέσω προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού, σταματώντας τις διακοπές νερού και επιτέλους να υπάρξει καθολική πρόσβαση στο νερό σε όλους , και φυσικά να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στις υποδομές . Σε παρόμοια λογική κινείτε και και η Θεσσαλονίκη οπότε είναι μια κοινή στρατηγική που ελπίζουμε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα .
Συμμετείχαμε στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα όπου η Satoko παρουσίασε ένα εξαίρετο βιβλίο για την ανάκτηση των κοινών και μετά την παρουσίαση προσπαθήσαμε να αντιπαρατεθούμε και να βάλουμε τα ζητήματα στους κυβερνητικούς παράγοντες που ήταν παρόντες, αλλά δυστυχώς οι διοργανωτές ευγενικά μας είπαν να τελειώνουμε με την τοποθέτηση μας και έτσι δεν μπόρεσε να γίνει μια αντιπαράθεση επί της ουσίας.
Επίσης η εκδίκαση της υπόθεσης στο συμβούλιο της επικράτειας για το θέμα ότι η συμπερίληψη από την κυβέρνηση των εταιρειών ύδρευσης στον Νέο Υπερταμείο είναι καθαρή ιδιωτικοποίηση και έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου πήρε αναβολή για τα τέλη Οκτώβρη, εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση φοβάται ευθέως να ανοίξει το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού οπότε προσπαθεί με κάθε τρόπο να το καθυστερήσει αλλά χρέος δικό μας είναι να το αναδεικνύουμε συνεχώς .
Μια επιπλέον πίεση που θα έχουμε φέτος στην Αθήνα είναι η ανανέωση της σύμβασης διαχείρισης του νερού για τα επόμενα χρόνια με το κράτος, για να παραμείνει η εταιρεία διαχειριστής του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας. Η κυβέρνηση και οι δανειστές για να γίνει αυτό ζητούν με διάφορους τρόπους σχεδόν όλα τα κεφάλαια της εταιρείας που αυτομάτως θα την έκαναν προβληματική με επακόλουθο να μπορεί να πλασαριστεί η πώληση ευκολότερα.
Παράλληλα με μια κίνηση που μοναδικό σκοπό είχε να τρομοκρατήσει και να χτυπήσει τους εργαζόμενους αλλά και το ηθικό του συνδικάτου η διοίκηση της εταιρείας φυσικά με την στήριξη της κυβέρνησης και των δανειστών απέλυσε 23 εργαζόμενους από την ποιο κρίσιμη δομή για την λειτουργία του δικτύου της Αθήνας που πάλευαν δέκα χρόνια για τις δουλειές τους παρακάμπτοντας ακόμα και την απόφαση υπέρ τους από το ανώτατο δικαστήριο τον Άρειο Πάγο.
Το συνδικάτο μας όρθωσε ανάστημα με κινητοποιήσεις 3 ημερών με απεργίες με καταλήψεις κτιρίων κλπ απέναντι στην κυβέρνηση και στην διοίκηση συνδέοντας τις απολύσεις με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού . Κερδίσαμε αυτή τη μάχη και είναι σημαντικό να πούμε ότι διεθνής αλληλεγγύη όπως η στήριξη της EPSU αλλά και από άλλα ελληνικά συνδικάτα όπως της ΑΔΕΔΥ έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο , παραμένουμε σε εγρήγορση βεβαίως έως ότου το θέμα λυθεί οριστικά .
Είναι σημαντικό επίσης να πω ότι ο συγκεκριμένος τομέας στην εταιρεία είναι από τους ποιο κρίσιμους για την λειτουργία της και είναι ίσως από τους λίγους ποια που αποτελείτε μόνο από δημόσιο προσωπικό άρα λοιπόν είναι εύκολο στον καθένα να αντιληφθεί γιατί προσπαθούν να αρπάξουν την τεχνογνωσία μας στα δίκτυα , ακριβώς γιατί όποιος ελέγχει το δίκτυο ελέγχει την εταιρεία για αυτό και ο αγώνας ήταν ο τομέας να παραμείνει σε δημόσια χέρια και θα τον κρατήσουμε ακριβώς έτσι.
Η Θεσσαλονίκη επίσης κάνει δράσεις στην μνήμη του ιστορικού δημοψηφίσματος για το νερό προσπαθώντας να κινητοποιήσει για ακόμη μια φορά την τοπική κοινωνία. Τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη είναι ότι η SUEZ ζήτησε συνάντηση με το συνδικάτο προσπαθώντας να το πείσει ότι θα ήταν καλύτερα εάν η suez αγόραζε το 24% των μετοχώνπου το υπερταμείο βγάζει στο σφυρί λόγω της εξειδίκευσης τους στον τομέα του νερού, αρα όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι και τα σωματεία να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Στην Αθήνα επίσης αντίθετα από την Θεσσαλονίκη που υπάρχει υπερπληθώρα κινημάτων που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση του νερού αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική κατάσταση πλην του ΣΕΚΕΣ με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχουμε κυρίως λόγω του ότι είμαστε εργαζόμενοι, με τα κινήματα που μας βοηθούσαν από το 2012 και πέρα να δείχνουν αποδιοργανωμένα ποια, και πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπους να τα βοηθήσουμε η ακόμα ακόμα να βρούμε νέους τρόπους ώστε να καταφέρουμε να κινητοποιηθούν οι Αθηναίοι.
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το διάστημα αρκετά πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα και κατά τη γνώμη μου είμαστε μπροστά στην αρχή ενός νέου αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η φετινή χρονιά επίσης είναι χρονιά εκλογών και πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση υπέρ του δημόσιου νερού.
Οι στόχοι μας για αυτή την χρονιά
- Να εξαιρεθούν οι εταιρείες ύδρευσης από το Υπερταμείο και να μπει όρος στο σύνταγμα που να απαγορεύει κάθε σκέψη για αυτό
- Καθολική πρόσβαση στο νερό βάζουμε τέρμα στις διακοπές
- Κινητοποιήσεις και ακτιβισμοί στην ΔΕΘ σε συνεργασία με το σωματείο εδώ δεν θα πω άλλα για ευνόητους λόγους
- Κινητοποιήσεις και πορείες στα τέλη του Οκτώβρη την μέρα που το ΣΤΕ θα συνεδριάζει για την προσφυγή απέναντι στην ένταξη των εταιρειών ύδρευσης στο νέο Υπερταμειο
Τέλος και για να μην σας κουράσω άλλο όπως Μπέρτολτ Μπρέχτ είχε πει κάποτε ο καθένας χρειάζεται βοήθεια από όλους και αυτό ίσως είναι και το νόημα αυτής της συνάντησης ανταλλαγή εμπειριών και αλληλοβοήθεια
Σας ευχαριστώ
Αναδημοσίευση από δικτυακό τόπο sekes-eydap.gr
Αναδημοσίευση από δικτυακό τόπο sekes-eydap.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.