23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ

23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ
23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ - ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

14.06.18 - ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ: Ανακοίνωση για υδρονομείς, Υπερταμείο, Σύμβαση με ΕΥΔΑΠ Παγίων

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14/6/2018

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,


Με τη συμβολή όλων στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από 8-13 Ιουνίου 2018, από αύριο οι 23 συνάδελφοι μας υδρονομείς επιστρέφουν στην εργασία τους ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση των πολιτών.  

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση τους που δυστυχώς παρά τη θετική Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου φαίνεται να είναι ακόμα μακριά.


Δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται καθώς με την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, το Υπερταμείο πια βάζει για τα καλά το πόδι του στη διοίκηση της Εταιρείας.

Παράλληλα, στο νέο μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται την Παρασκευή σύμφωνα με το άρθρο 109 που αφορά το Υπερταμείο,  η κυβέρνηση βάζει εγγύηση την περιουσία του ελληνικού δημοσίου που έχει υπαχθεί  στο Υπερταμείο.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή του το Υπερταμείο είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κ.α.
Προαπαιτούμενο των δανειστών είναι άμεσα να υπογραφεί η νέα Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σύμφωνα με τα μνημονιακά δεδομένα.

Η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με το Νόμο 2744/1999  «Ρυθμίσεις θεμάτων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και άλλες διατάξεις» η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.», έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Το δικαίωμα αυτό είναι αποκλειστικό και δεν μεταβιβάζεται. Η διάρκεια του δικαιώματος αυτού, καθώς και η ανανέωσή του, προβλέπεται σε σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ το Δεκέμβριο του 1999 και η οποία έχει διάρκεια 20 ετών, με δυνατότητα παράτασης.  Η σύμβαση αυτή ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε την Απόφαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 2014.
Σύμφωνα με την Απόφαση ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ 15/4.4.2017, το ποσό που απαιτούν για το διάστημα Ιούλιος 2013 έως Μάρτιος 2017 ανέρχεται στο ποσό των 133.590.408,00.  Στις 24.5.2017 εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ έγγραφη απάντηση προς την ΠΑΓΙΩΝ η οποία με βάση το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, καταλήγει ότι «κρίνεται αντιδεοντολογική και ανεφάρμοστη η στην παρούσα στιγμή συμφωνία για την τιμή του ακατέργαστου νερού.»

Το αρμόδιο Υπουργείο και η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ ασκεί πιέσεις το τελευταίο διάστημα στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ψηφίσει άμεσα το νέο σχέδιο Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με το οποίο αφενός θα οριστικοποιηθεί και η οφειλή της ΕΥΔΑΠ προς την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ από το 2013 έως σήμερα αλλά και θα προβλέπεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται  στην ΚΥΑ 135275/19.5.2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων περί του τρόπου κοστολόγησης του νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η συγκεκριμένη ΚΥΑ και όλες οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ όπως αυτές ψηφίστηκαν ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ και θα εγκριθούν στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 18/6/2018, θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
«(ιδ) Παρέχει την κατά νόμο απαιτούμενη γνώμη προς τους καθ’ ύλη εμπλεκόμενους φορείς σχετικώς με τον καθορισμό των τιμολογίων υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών, σύμφωνα με το άρθρο 3 Ν. 2744/1999 και τις Αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.»

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το ετήσιο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει η ΕΥΔΑΠ στην ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ για το ακατέργαστο νερό, αγγίζει τα 40 εκατομμύρια το χρόνο.  Σημειώνεται ότι η σύμβαση για την οποία πιέζει αφόρητα τόσο το Υπουργείο όσο και η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ θα ισχύει για τα επόμενα 20 χρόνια.   Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι με τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ κοντά στα 130 εκατομμύρια και την οφειλή μας προς την Παγίων ήδη στα 130 εκατομμύρια μόνο για την περίοδο 2013 – 2017, είναι βέβαιη η οικονομική επιβάρυνση της ΕΥΔΑΠ σε σημείο που είτε θα πρέπει να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους πολίτες με αύξηση λογαριασμών είτε να δημιουργεί ελλείμματα.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις.  Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει βορά στα χέρια των ιδιωτών.  Η πρόσβαση σε φθηνό και άριστης ποιότητας νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Κωστοπούλου Ρούλα Ο Γεν.Γραμματέας Σουλιώτης Δημήτρης


ΥΓ Γέλασαν και οι πέτρες με το Δελτίο Τύπου της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ που ακόμα δεν έχει μάθει να διακρίνει τις παραταξιακές ανακοινώσεις που φέρουν πάντα λογότυπο και υπογραφές της Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα.  Αυτό που δεν είναι για γέλια αλλά χρήζει μεγάλης προσοχής είναι η σκόπιμη κατασυκοφάντηση της ΔΑΚΕ που έχει δώσει τους αγώνες της ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αλλά και το φασισμό κάθε μορφής και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται.


Θυμίζουμε ότι την ΕΥΔΑΠ μαζί με όλο τον Εθνικό Πλούτο υποθήκευσε στους δανειστές μέσω του Υπερταμείου για τα επόμενα 100 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ και το 11,33% της ΕΥΔΑΠ πουλάει εντός των επόμενων μηνών επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο Μητσοτάκης, όχι η Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.