23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ

23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ
23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ - ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Τα δύο τρίτα της κοινής γνώμης στο Οντάριο κατά της εμφιάλωσης του νερού από τη Νεστλέ

Σήμερα, κατά τη δεύτερη επέτειο από την εκπνοή της άδειας της Nestlé να αντλήσει νερό στην κοιλάδα Aberfoyle, οι κάτοικοι του Guelph πρέπει να μειώσουν την εξωτερική χρήση νερού για να συμμορφωθούν με μια προειδοποίηση επιπέδου 1.
Ενώ οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου μπορούν να επιβάλουν χρηματική ποινή 150 δολάρια σε κατοίκους που δεν τηρούν τον νόμο, δεν είναι υποχρεωτική για τη Nestlé να μειώσει τη λήψη νερού κατά τους περιορισμούς αυτούς.
Πρόκειται για την ίδια κατάσταση όπως και πριν από δύο χρόνια, όταν το νοτιοδυτικό Οντάριο βρισκόταν στη μέση μιας ξηρασίας – και την ημέρα που η άδεια της Nestlé για να πάρει νερό στην Aberfoyle έληξε – η Nestlé συνέχισε να αντλεί νερό για εμφιάλωση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τις μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο. Ο Ιούλιος είναι ο πιο καυτός μήνας σε ένα από τα πιο καυτά χρόνια στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και η Nestlé συνεχίζει να αντλεί νερό για εμφιάλωση σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Κάποιος μπορεί να καταλάβει γιατί η Nestlé το κάνει αυτό – αναζητούν συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, ακόμα και όταν κλιμακώνεται η κλιματική κρίση – μια κλασική απεικόνιση του τι αποκαλεί ο Naomi Klein «καπιταλισμό καταστροφής». Ωστόσο, είναι αδύνατο να καταλάβουμε πώς η κυβέρνηση του Οντάριο, η οποία σήμερα ηγείται από τον πρωθυπουργό Doug Ford, μπορεί να συνεχίσει να επιτρέπει στη Nestlé να αντλεί νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο ο Guelph και οι γύρω κοινότητες του Wellington County στηρίζονται για το πόσιμο νερό.
«Ο Guelph είναι η μεγαλύτερη πόλη στον Καναδά που βασίζεται στα υπόγεια νερά για το πόσιμο νερό,” λέει ο Arlene Slocombe, εκτελεστικός διευθυντής της Wellington Watchers. «Ο αυξανόμενος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αλλάζει όλους τους κανόνες, μεταξύ των οποίων και οι άδειες για την άντληση  νερού. Δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε να επιτρέπεται η άντληση πόσιμου νερού της κοινότητας μας από τη Nestlé από τη λεκάνη απορροής μας μόνο και μόνο για να αυξήσει τα τεράστια κέρδη της ».
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Οντάριο έθεσε ένα μορατόριουμ στις νέες αιτήσεις χορήγησης αδειών άντλησης νερού ως απάντηση στην τεράστια δημόσια αγανάκτηση από την εκμετάλλευση του νερού της Nestlé. «Τα δύο τρίτα της κοινής γνώμης δεν θέλουν την εμφιάλωση νερού στο Οντάριο σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Mainstreet που παραγγείλαμε για την Παγκόσμια  Ημέρα Νερού τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους «, λέει ο Rob Case, πρόεδρος της Wellington Water Watchers. «Είναι σαφές εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Doug Ford είναι” για τον λαό «, τότε η σταδιακή κατάργηση των αδειών για το εμφιαλωμένο  νερό αντιπροσωπεύει αυτό που θέλουν οι άνθρωποι. Και το θέλουμε τώρα! «
Το Water for Life, κίνηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των Wellington Water Watchers, καλεί την κυβέρνηση του Οντάριο να καταργήσει σταδιακά τις άδειες για το εμφιαλωμένο νερό στο Οντάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.