23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ

23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ
23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΙΣ ΕΥΔΑΠ - ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΕ ΟΛΑ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ - ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ: " Συλλογική σύμβαση κοροϊδίας, εκβιασμών και αποδοχής τετελεσμένων "

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Συλλογική σύμβαση κοροϊδίας, εκβιασμών και αποδοχής τετελεσμένων, μεταβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και διαιώνισης των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Υπογράφηκε με περισσή σπουδή από την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ η ΕΣΣΕ 2018-21 (και όχι 2018) η οποία έγινε αντικείμενο πανηγυρισμού από τις υπογράφουσες παρατάξεις.
Μια ΣΣΕ που έβαλε (όπως και οι προηγούμενες ΣΣΕ) ως κριτήριο την κερδοφορία της ΕΥΔΑΠ, «την αμοιβαία» με την διοίκηση «πρόθεση διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ» και όχι τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και περιείχε ως «επιτυχία»:
  1. Την αποδοχή του αφηγήματος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της «εξόδου απ’ τα μνημόνια» αφού περιείχε άρθρο μετά το ακροτελεύτιο (και με παγκόσμια πρωτοτυπία όχι τελευταίο) το οποίο αναγνωρίζει πως μετά από ένα τρίμηνο θα ζούμε σε άλλη πραγματικότητα.
  2. Αποδέχεται και εισάγει και με όρο στη ΣΣΕ τον τρίτο πυλώνα της ΕΕ και το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, με τον όρο για ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα πληρώνεται 100% από τους εργαζόμενους (μιας και τα 2/3 της εργοδοτικής εισφοράς θα αφαιρούνται από το μισθολογικό κόστος και τους μισθούς και το 1/3 θα είναι από εισφορές μας, άρα άμεση μείωση των μισθών) αντί να απαιτεί ενίσχυση και επέκταση της δημόσιας και δωρεάν υγεία για όλους. Ένας όρος που θα γίνει «λαγός» και για άλλες Επιχειρησιακές ΣΣΕ και που στόχο έχει το οριστικό τέλος των συντάξεων και των εφάπαξ όπως τις ξέρουμε.
  3. Αποδέχεται τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις αφού δε κάνει πουθενά αναφορά για την ανάγκη προσλήψεων και ένταξη αυτών που ήδη εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ στο τακτικό προσωπικό.
  4. Εξασφαλίζει τριετή «εργασιακή ειρήνη» στη διοίκηση και τους μετόχους (χωρίς να αποσπά καμία κατάκτηση για τους εργαζόμενους) ούτως ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι σχεδιασμοί και οι συμφωνίες της κυβέρνησης (και με εφαρμοστικό νόμο) στη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που «συνομολογούν ανεπιφύλακτα» στη ΣΣΕ η διοίκηση και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές.
Εμείς έχοντας ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων ζητήσαμε στη πρόταση ΣΣΕ της ΕΣΚ που καταθέσαμε επίσημα στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και στην Επιτροπή διαπραγμάτευσης που όρισε η διοίκηση:


  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και νόμων και όλου του αντεργατικού πλαισίου από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ. Κατώτερος μισθός ως βάση υπολογισμού. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751€.
  • Την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, κοινωνικές παροχές.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις πάνω από το επίπεδο που αμειβόμαστε σήμερα και δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.
  • Δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας (με προτάσεις για ωράριο εργασίας, άδειες, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας, υγειονομικής περίθαλψης, υγιεινής και ασφάλειας, μισθολογικές παροχές, επέκτασης και κατοχύρωσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων).
  • Ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ ανεξάρτητα με ποια εργασιακή σχέση εργάζονται και αν η ΕΥΔΑΠ είναι ο άμεσος ή έμμεσος εργοδότης τους.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
  • Προσλήψεις προσωπικού ούτως ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι ανάγκες του λάου της Αττικής σε Ύδρευση-Αποχέτευση.

Η διορισμένη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας την ίδια τακτική με τις προηγούμενες διορισμένες αντεργατικές διοικήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε συμπαιγνία μαζί με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας (ΑΚΕ – ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ) υπέγραψαν νέα τριετή αντεργατική ΣΣΕ (όπως και οι προηγούμενες των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ το ’12 ή της ΑΚΕ το ’15) που γνώμονα έχει την εξασφάλιση των κερδών των μετόχων.
Χρησιμοποιώντας αποπροσανατολιστική και παρελκυστική τακτική λειτούργησαν σχεδιασμένα και έφεραν τα αποτελέσματα που επιδίωκαν.
Καθυστέρησαν για άλλη μια φορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων (παρά την επιμονή μας να αρχίσουν άμεσα, αρχές Φθινοπώρου), αξιοποίησαν την λογική του κοινωνικού εταιρισμού, κερδίζοντας χρόνο και παρά τις προτάσεις μας για συγκέντρωση του προσωπικού και κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας, απεργία) από τον Μάρτιο μα και μέσα στον Ιούλιο .
Μια συμπαιγνία που έγινε φανερή όταν εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων ΑΚΕ-ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην επιτροπή διαπραγμάτευσης και ζήτησαν τη δημιουργία σειράς επιτροπών ή από την υπερψήφιση ομόφωνα ως εκπρόσωποι των εργαζομένων μαζί με τους εκπροσώπους των μετόχων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ του τελικού σχεδίου ΣΣΕ, πριν καν έρθει στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.
Και τέλος με τον αναμενόμενο εκβιασμό για λήξη της μετενέργειας «πέτυχαν» την αποδοχή αυτής της άθλιας ΣΣΕ (αυτοί που μας έφτασαν σχεδιασμένα στη λήξη της πανηγυρίζουν γιατί μας έσωσαν δήθεν από τις ατομικές συμβάσεις) βάζοντας για άλλη μια φορά το δηλητήριο της λογικής του μικρότερου κακού στο μυαλό των εργαζομένων (λογική που φέρνει πάντα μεγαλύτερο κακό).
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως τα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» η λογική του κοινωνικού εταιρισμού και του μικρότερου κακού είναι πάντα επιζήμιες για τα συμφέροντα των εργαζομένων και εγκλωβίζει τους εργαζόμενους.
Το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η αποδοχή τετελεσμένων, το πάγωμα ή την περικοπή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους και την υψηλή κερδοφορία για την εργοδοσία.
Γίνεται έτσι φανερό ότι η εργοδοσία καταλαβαίνει μόνο από αγώνες και παραχωρεί δικαιώματα και κατακτήσεις κάτω από την πίεση των εργαζομένων που είναι και οι παραγωγοί του πλούτου.
Είναι καιρός οι εργαζόμενοι αξιοποιώντας την πείρα τους και με δεδομένο την υπογραφή της απαράδεκτης ΣΣΕ μα και με την στάση αυτών των δυνάμεων όλο το προηγούμενο διάστημα να βγάλουν συμπεράσματα, να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που οδηγούν τους εργαζόμενους από ήττα σε ήττα.
Απαιτούμε:
Το επόμενο διάστημα τα πρωτοβάθμια σωματεία να συνεδριάσουν και να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις παντού, ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να τους καλέσουν να βάλουν την δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα που να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.

Αναδημοσίευση από Δικτυακό τόπο Γραμματεία ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ - pameeydap.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.